Sport și homosexualitate. Avocați ai cauzei, destine frânte, adversari morți și sponsori pierduți. 20 de staruri care au recunoscut că sunt LGBT în fotbal, tenis, înot, atletism, patinaj artistic și box

Sport și homosexualitate. Avocați ai cauzei, destine frânte, adversari morți și sponsori pierduți. 20 de staruri care au recunoscut că sunt LGBT în fotbal, tenis, înot, atletism, patinaj artistic și box
  • Publicat:
  • Actualizat:

Homosexualitatea a fost, ani de zile, un subiect tabu al societății. Sportul nu face excepții. Treptat, au apărut pionierii – sportivi care și-au asumat riscurile de a admite că sunt diferiți.

Unele cazuri s-au sfârșit tragic, altele au devenit exemple de curaj pentru următoarele generații. Lista sportivilor gay, a sportivelor lesbiene sau a celor care se declară bisexuali este variată, include campioni olimpici, mondiali, europeni, deținători de recorduri.

Unii au fost dați de gol, alții nu au mai suferit să trăiască în taină cu povara păstrării unui secret atât de important, alții au dorit să facă o declarație politică, iar alții au ieșit în față încă dinainte de a fi majori.

ProSport vă prezintă o listă de 20 de nume din sportul mondial care aparțin comunității LGBT (comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen).

David Kopay (76 ani)

David Kopay este primul jucător din fotbalul american care a recunoscut, public, că este gay. A activat opt sezoane în fotbalul american, schimbând 5 echipe – San Francisco 49-ers, Detroit Lions, Washington Redskins, New Orleans Saints și Green Bay Packers. Kopay a făcut mărturisirea la trei ani după retragere, în 1975, apoi, doi ani mai târziu, a apărut pe coperta GPU News (Gay People”s Union).

În 1986, David Kopay a recunoscut că a avut o aventură cu un fost coechipier, în perioada Washington Redskins, Jerry Smith. Deși nu i-a făcut numele public, presa americană a făcut rapid conexiunile cu primul sportiv din istoria NFL care a murit de SIDA (la 43 de ani). Smith și-a încheiat cariera în 1977, cu record NFL pentru cele mai multe touchdown-uri reușite, însă a dus o viață dublă, ascunzându-și orientarea. În 2014, secretele sale au fost destăinuite într-un documentar marca NFL.

David Kopay a devenit un înfocat susținător al cauzei: a devenit ambasador al Jocurilor Gay, iar în 2008 a apărut pe marile ecrane, în filmul Tru Love, care abordează chiar subiectul vieții într-o familie cu două mame lesbiene și doi tați gay.

Emile Griffith (a murit la 75 de ani)

Campion mondial la box la trei categorii, Emille Griffith a recunoscut devreme că „iubește și femeile, și bărbații„. Sportivul din Insulele Virgine s-a căsătorit cu o dansatoare, în 1971, la două luni după ce se cunoscuseră.

Griffith va rămâne în istorie drept pugilistul care și-a omorât în ring adversarul homofob. În 1962, meciul de titlu i l-a adus ca adversar pe Benny Paret. Deranjat de preferințele adversarului său, Paret a dus prea departe clinch-ul de la cântarul oficial, atingând fesele adversarului său și adresându-i totodată cuvinte homofobe. Griffith l-a învins prin KO, însă Paret, nerecuperat după trei lupte precedente, nu s-a mai ridicat niciodată, murind la 10 zile după luptă, pe patul de spital.

Billie Jean King (74 ani)

Billie Jean-King este considerată fondatoarea asociației jucătoarelor profesioniste. Imaginea numărul unu a WTA și a luptei pentru egalitatea dintre jucătoare și jucători, sportiva cu 12 titluri de Mare Șlem la simplu și 27 Slam-uri la dublu a fost descrisă de multe ori în presa vremii drept o jucătoare cu joc de bărbat (New York Times), datorită atacurilor sale constante la plasă.

Căsătorită la 22 de ani cu Larry King, cel care a încuranjat-o să joace tenis și a ajutat-o apoi să pună bazele World Team Tennis în 1974, miniona jucătoare de doar 1,64 m a recunoscut la patru ani de la logodnă că este atrasă de femei. În 1971, americanca a început o relație cu secretara sa, Marilyn Barnett. Implicată într-un proces cu mize financiare în 1981, la un an de la ultimul titlu de Mare Șlem câștigat (la dublu), Billie-Jean King a devenit prima jucătoare de tenis care a recunoscut public că este bisexuală. Căsnicia cu soțul său s-a destrămat în 1987, când Billie-Jean s-a îndrăgostit de partenera sa de dublu, Ilana Kloss (o sportivă din Africa de Sud cu 12 ani mai tânără).

Mărturia cea mai importantă a lui King, care astăzi încurajează toate tinerele jucătoare să nu își ascunsă preferințele sexuale, se referă la faptul că „a fost obligată să își mintă familia ani de zile, din cauza homofobiei părinților„. Billie Jean-King recunoaște că a trăit o dramă din acest motiv.

Martina Navratilova (61 ani)

Născută în Cehoslovacia, dar plecată în Statele Unite în 1975, Martina Navratilova a fost un fenomen și un trend-setter în tenis. Cu o constituție fizică diferită față de toate celelalte jucătoare de tenis cunoscute, mai masivă și cu masă musculară mult mai evidentă, Navratilova a fost prima jucătoare care a pus accent pe pregătirea fizică – astăzi un element de bază în tenisul feminin. Cu 167 de titluri câștigate, dintre care 19 Grand Slam-uri, Martina Navratilova este recunoscută drept una dintre cele mai bune tenismene din toate timpurile.

Pe plan personal, Navratilova este una dintre cele mai notorii lesbiene din sport, recunoscând pentru prima dată că este bisexuală în 1981, într-un interviu pentru New York Daily News. Ulterior, Navratilova s-a decIarat lesbiană și a fost implicată în mai multe relații de-a lungul anilor, cu Rita Mae Brown, Nancy Lieberman (fostă baschetbalistă în WNBA) și Judy Nelson (autoare care a documentat în două cărți cazul sexualității Martinei Navratilova și care a cerut un fel de pensie alimentară din partea fostei sportive după despărțire). S-a căsătorit în 2014 cu Julia Lemigova, o fostă miss URSS.

O activistă convinsă pentru mișcarea LGBT, Martina Navratilova a declarat în repetate rânduri că, deși a avut contracte cu Lotto, The New York Times, L.A. Eyeworks și Apple, sponsorii au evitat-o. „George Foreman (n.r. – dublu campion mondial al greilor) urcă în ring și are 500 de oferte de la sponsori, iar pe mine nu mă sună nimeni„, declara Navratilova.

„Încă mai există o mulțime de fete care petrec mult timp în fața oglinzii înainte de a juca un meci, asigurându-se că arată fermecător, dar multe fete sunt acum atletice, foarte puternice și îți scot ochii cu încrederea pe care o afișează, vecină cu aroganța”
Martina Navratilova, pentru The Guardian

Brian Boitano (54 ani)

Americanul Brain Boitano, campion olimpic în 1988 la patinaj artistic, a decis să rupă tăcerea în decembrie 2013, la o zi după ce fusese numit de către președintele Barack Obama în delegația pentru Jocurile Olimpice de la Soci. În contextul războiului dus de Rusia contra comunității LGBT; Boitano a decis să ia poziție, punctând clar faptul că nu ar fi vrut să vorbească despre acest subiect dacă nu ar fi existat numirea în lotul pentru Soci.

În primul rând, sunt sportiv american și sunt mândru de faptul că trăiesc într-o țară care sprijină diversitatea. Dorința mea este să fiu cunoscut de toți pentru performanțele mele. Am învățat că se poate concura în Rusia și sub steag olimpic în spirtul prieteniei, indiferent de diferențele dintre noi. Sunt multe lucruri: fiu, frate, unchi, prieten, sportiv, bucător, scriitor, iar faptul că sunt homosexual este doar o altă parte din mine„, a transmis Brian Boitano într-un comunicat oficial.

Roy Simmons (a murit la 54 ani)

Roy Simmons este primul finalist de Superbowl care a recunoscut că este gay, dar și primul sportiv american care a admis că este seropozitiv. 

Simmons a jucat în Superbowl XVIII, cu Redskins. Victima molestării în copilărie, din partea unui bărbat, Simmons a mărturisit că „a simțit presiunea de a ține secretă orientarea sa, întrucât NFL-ul are o reputație, că jucătorii sunt gladiatori care tăbăcesc funduri”. Într-o primă fază, în 1989, când un văr a destăinuit unor apropiați că el ar fi întreținut relații sexuale cu alți bărbați, Simmons a ales să se exileze și să fugă de toți cei cunoscuți, la San Francisco. Abia 3 ani mai târziu, Roy Simmons a făcut anunțul public, iar în 1997 a făcut un alt anunț, că este seropozitiv.

Colin Jackson (51 ani)

Neînvins timp de 12 ani la Campionatele Europene de atletism în cursa de 110 m garduri, deținător al recordului mondial timp de mai bine de o decadă, campion mondial în 1993 și medaliat cu argint olimpic în 1988, Colin Jackson este o adevărată legendă a atletismului.

Supranumit Zburătorul din Cardiff, Jackson, devenit comentator tv după retragerea din 2003, și-a dezvăluit orientarea sexuală în vara anului trecut, în direct, în timpul unui show de televiziune din Suedia.

Sunt gay, nu am mai vorbit vreodată despre această temă, le-am spus părinților mei în urmă cu 11 ani. Nu am căutat niciodată senzaționalul. Prima dată când au apărut zvonurile, în 2006, i-am așteptat pe părinții mei în bucătărie. Mama m-a întrebat: >. Iar eu i-am răspuns: >. Ea a continuat întrebându-mă > Atât. Și atunci mi-am dat seama că am cei mai buni părinți din lume„, a povestit Colin Jackson, fost adversar al recordmenului României, George Boroi, ex-comandant la CSA Steaua și actual secretar general al COSR.

Esero Tualo (50 ani)

Fotbalist cu origini samoane, carismaticul fotbalist poreclit „Mister Aloha” s-a orientat, după retragerea din 1999, spre o carieră în muzică. În 2002 a recunoscut că este homosexul într-o producție HBO intitulată „Real Sports”.

Anja Andersen (49 ani)

Anja Andersen, campioană olimpică în echipa Danemarcei în 1996, a fost nevoită să se retragă din handbal în 1999, din cauza problemelor cardiace, însă și-a făcut un mai departe un nume în antrenorat. În 2011, a preluat cea mai de succes echipă din handbalul românesc, Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

Andersen și-a recunoscut homosexualitatea încă din anii ’90. A avut o relație cu Camilla Andersen, care apoi s-a căsătorit cu norvegianca Mia Hundvin. Cuplul a divorțat în august 2004, iar Mia Hundvin s-a recăsătorit cu un bărbat. Într-un amplu material ProSport, Anja Andersen explică mentalitatea unei sportive lesbiene, implicată într-o căsătorie heterosexuală: „De regulă, chiar dacă ești atras de cineva de același sex, nu acționezi în consecință, nu cauți să te separi. Te țin multe lucruri într-o relație, un copil sau mentalitatea societății„.

John Curry (a murit la 44 ani)

Rămas în istoria patinajului drept primul sportiv care a câștigat în același an, 1976, aurul la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale, englezul John Curry a introdus în programele sale multe elemente de balet și mișcări coregrafice.

Marele secret al lui John Curry privind homosexualitatea a fost divulgat de publicația germană Bild Zeitung cu câteva zile înainte de startul Campionatului Mondial din 1976. Boom-ul de presă nu l-a încurcat pe sportiv, însă mai apoi John Curry nu a vorbit despre orientarea sa decât în apropierea morții, recunoscând că este gay, dar și faptul că fusese infectat cu HIV/SIDA. A murit în 1994, la 44 de ani.

Imke Duplitzer (43 ani)

Spadasina din Germania a câștigat în 2004 medalia de argint la JO de la Atena, alături de colegele sale de echipă. Dublă campioană europeană la individual, campioană europeană cu echipa în 1998 și de 11 ori medaliată la Mondiale, Imke a devenit un purtător de cuvânt pentru Drepturile Omului la JO de la Beijing – a cincea sa olimpiadă a carierei, fiind unul dintre cei 40 de sportivi care au boicotat ceremonia de deschidere de la Beijing în semn de protest pentru atrocitățile din Tibet.

Imke Duplitzer este lesbiană declarată.

Gro și Ania Hammerseng (38 ani)

Dublă campioană europeană cu Norvegia (2004 și 2006), căpitanul echipei care câștiga aurul olimpic la JO din 2008, desemnată cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2007, Gro Hammerseng este lesbiană declarată. Gro a avut o primă relație cu o colegă de club și de națională, Katja Nyberg, timp de cinci ani. Când această relație a luat sfârșit în august 2010, în viața sa o altă coechipieră, Ania Edin, cu care s-a căsătorit în 2013. Gro a născut un băiat în 2012, apoi a revenit în handbalul norvegian, iar acum, în 2018, așteaptă un al doilea copil.

Justin Fashanu (s-a sinucis la 37 de ani)

Justin Fashanu a fost un jucător de fotbal englez cu rezultate modeste la Norwich, Nottingham, Notts County și Manchester City. El a devenit însă celebru ca fiind primul fotbalist care, în 1990, a recunoscut că este homosexual, într-un interviu pentru The Sun. Ulterior, Fashanu a povestit că niciun club nu i-a mai oferit un contract full-time.

La 17 ani de la marele anunț care a întredeschis lumea fotbalului comunității LGBT, fratele lui Justin recunoștea presei britanice: „I-am plătit fratelui meu 75.000 de lire sterline pentru a-l convinge să nu facă anunțul. Am făcut-o pentru că mi-am dorit să mă scap pe mine și familia noastră de rușine. Dacă ar fi făcut-o în ziua de astăzi, ar fi fost cu totul altceva„, declara John Fashanu.

În 1998, fotbalistul de origine nigeriană s-a sinucis, la doar 37 de ani.

Jeff Buttle (36 ani)

Canadianul, campion mondial în patinajul artistic în 2008 și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Torino, din 2006, a șocat lumea în momentul în care, după retragere, a apărut prompt într-o ligă de hochei din Toronto dedicată exclusiv jucătorilor gay.

Thomas Hitzlsperger (36 ani)

Thomas Hitzlsperger, jucător cu 52 de selecții în naționala Germaniei, inclusiv la turneele finale din 2006 și 2008, a recunoscut, la un an de la retragerea din 2013 forțată de accidentări, că este homosexual. El este primul fotbalist din Germania, dar și din Premier League, care a făcut o astfel de mărturisire. Thomas era logodit cu iubita sa din copilărie, însă s-a răzgândit cu puțin timp înainte de nuntă.

„În Bavaria, homosexualitatea este considerată nenaturală. Dar, am fost bucuros când apropiații m-au acceptat. Am avut sprijinul lor necondiționat„, a spus Hitzlsperger pentru Guardian. Fostul mijlocaș central susține că și-a dat seama târziu că preferă bărbații, apoi s-a gândit să scape de secret în sezonul 2011/2012, când evolua pentru Wolfsburg, însă a cedat insistențelor celor din jur care l-au sfătuit să nu riște să creeze un val de necontrolat de reacții. Thomas a mărturisit că a prins curaj să vorbească inspirându-se de la sportivi din alte discipline și speră că va fi, la rândul său, un model pentru alți fotbaliști.

„Cred că s-a pus o presiune teribilă din partea mass-media, în căutarea primului fotbalist-gay. În vestiare, nimeni nu discută despre asta”
Thomas Hitzlsperger

Ian Thorpe (35 ani)

Triplu campion olimpic pentru Australia în bazinul de înot, specialist al stilului liber, Ian Thorpe, sau „Torpila de la Antipozi” a vorbit în premieră despre sexualitatea sa în iulie 2014, în cadrul unui show de televiziune australian.

Recordmenul distanței de 200 m liber înaintea olandezului Pieter van den Hoogenband și a americanului Michael Phelps a început prin a spune că vrea să îndrepte o mare minciună a vieții sale. Urmărit insistent de paparazzii avizi să demonstreze o ipoteză formulată încă de pe vremea în care Thorpe avea 16 ani, australianul s-a văzut tărât în centrul unui scandal în momentul în care ziariștii au publicat tendențios fotografii ale sale alături de un coleg de apartament, susținând că cei doi ar fi amanți. Thorpe a căzut în depresie și a fost apoape de suicid, iar mărturisirea a venit ca o ușurare. „Minciuna devenise atât de mare, nu am vrut să îmi afecteze credibilitatea, iar ego-ul a intrat și el în joc. Nu sunt hetero, iar acesta este un adevăr pe care abia acum mă simt confortabil să îl spun. De două săptămâni am început să le spun apropiaților. M-am temut să le spun părinților, dar am răsuflat ușurat: mi-au spus că mă iubesc„, a declarat Ian Thorpe, pe atunci în vârstă de 31 de ani.

Johnny Weir (34 ani)

Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 2008, patinatorul Johnny Weir a surprins de la începuturile carierei sale prin costume intrigante și mișcări coregrafice foarte feminine. Vorbind cu fervoare despre unul dintre cele mai faimoase costume ale sale, având ca sursă de inspirație ledăda, cu o mănușă roșie simbolizând inima grațioasei păsări, Weir a fost suspectat constant că ar fi gay.

Americanul a fost extrem de categoric până la 27 de ani, retezând de fiecare dată întrebările jurnaliștilor – „este o chestiune privată, care nu are nicio legătură cu felul în care mă prezint pe gheață„. Weir a făcut însă lucrurile publice în 2011, când și-a lansat memoriile. Devenit activist convins, Johnny Weir a invitat echipa Statelor Unite să boicoteze Jocurile Olimpice de la Soci, din cauza legilor stricte anti-gay din țara lui Putin, însă până la urmă a decis să meargă din postura de comentator oficial pentru a transmite un mesaj și mai puternic, de susținere.

Stephen Rhodes (34 ani)

Stephen Rhodes a vorbit deschis despre homosexualitatea sa de la 17 ani, la un an după ce își făcea debutul în NASCAR Truck Series. Este primul pilot gay din istoria Nascar.

Adam Rippon (28 ani)

Sportivul din Pennsylvania a devenit, în 2018, primul patinator declarat gay inclus în delegația Statelor Unite la Jocurile Olimpice, reușind să urce pe podium, cu echipa Statelor Unite (locul 3). Cunoscut în lumea patinajului pentru modul în care execută triplu-Lutz-ului, cu ambele mâini sus, Adam Rippon s-a remarcat încă din perioada junioratului, fiind dublu campion mondial.

Sam Michael (28 ani)

Originar din Texas, promițătorul apărător a decis să își declare public homosexualitatea imediat după ce a terminat Colegiul. Sam Michael a devenit astfel primul jucător gay-declarat draftat în NFL. A evoluat însă în tricoul lui  St. Louis Rams doar în meciuri test, iar apoi echipa a decis să renunțe la serviciile sale.

După un sezon petrecut în prima ligă canadiană, Sam Michael a decis să se retragă din sportul profesionist, din cauza unor probleme psihice și să devină speacker motivațional.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din ultimii 30 de ani
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din…
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×